Smartlog v3 » Carsten Fogh Nielsen » Eksperimentel Filosofi
Opret egen blog | Næste blog »

Carsten Fogh Nielsen

"Oplysning er menneskets udgang af dets selvforskyldte umyndighed." (Immanuel Kant)

Eksperimentel Filosofi

18. May 2006 23:11, Blodrød Pingvin

De som kender mig vil vide, at jeg har en vis svaghed for (eller måske snarere perverteret fascination af) filosofiske tankeeksperimenter; imaginære eksempler, hvor man forsøger at få afklaret hvad folks intuitioner omkring specifikke filosofiske problemstillinger er. JEg har faktisk engang lavet et oplæg om netop denne måde at bedrie fiosofi på, som med forholdsvis stor succes blev præsenteret i såvel Oxford (dels for folk på mit college, og dels for medlemmerne af OUSFG) som her på Instituttet. (Under researchen til et af mine tidligere indlæg om SF blev jeg opmærksom på, at folkene i OUSFG stadig husker mit oplæg - se her.)

Et klassisk eksempel (måske det klassiske eksempel) på denne type tankeeksperimenter er det såkaldte Trolley-eksempel (eller Trolley-problem), som blev udødeliggjort af den engelske filosof Philippa Foot (min vejleders gamle vejleder). Foots oprindelige formulering af eksemplet lød sådan her:

[A man] is the driver of a runaway tram which he can only steer from one track to another; five men are working on one track and one man on the other; anyone on the track he enters is bound to be killed. [...] The question is why we should say, without hesitation, that the driver should steer for the less occupied track...
Fra Philippa Foots artikel The Problem of Abortion and the Doctrine of Double Effect.

Dette eksempel er siden hen blevet brugt, misbrugt, revideret, ændret, omformuleret og gennemdiskuteret så mange gange, at man skulle tro det var løgn. Forskellige måder at formulere og omformulere eksemplet på kan findes på Wikipedias opslag om Trolley-problemet - se her. Skulle man have lyst til at teste sine egne moralske intuituioner ved at anvende eksempler som det ovenstående, så kan man prøve at tage The Moral Sense Test (MST) her. Testen er et led i en undersøgelse som forskere på Harvard har gang i, så man kan oven i købet bidrage til den videnskabelige forskning, samtidigt med at man har set sjovt :-)

Grunden til, at jeg kom til at tænke på filosofiske tankeeksperimenter var, at jeg på Brian Weatherstones glimrende filosofi-blog læste, at BBC nu har lavet en test meget lig den Moral Sense Test som jeg nævnte ovenfor - og at resultaterne fra de svar de har fået er ret så interessante - i det mindste hvis man er en filosof af den analytiske støbning som Brian tydeligvis er. Se Brian's indlæg om Eksperimential Philosophy (ja, jeg indrømmer; jeg har hugget titlen på mit indlæg fra ham), og de kommentarer dette indlæg har affødt, her. Se BBC's  artikel om filosofiske eksempler her.

Nå - enough serious stuff. En knap så seriøs tilgang til idéen om filosofiske tankeeksperimenter kan findes her, hvor hele fænomenet dekonstrueres igennem en fantastisk parodi på et filosofisk tankeeksperiment, hvor alle de (for filosoffer i det mindste) velkendte filosofiske eksempler bringes på banen.

For at citere en af mine bekendte: Hep!

Kommentarer

  1. Ahmad Reza Khavashi
    12. Jun 2011 14:06
    1

    lænkt, jeg tænker også på Scientific Filosofi

Tags

Arkiv